logo
bitkibes
biatkikor
esnaf
klntsz-gida
expert
bagclik
whatssapp
viber
messenger
telegram
tango
hongouts
imo
line
skype
azar
wechat
tictoc
face_sayfamz
twitter_sayfamiz
google_sayfamiz
youtube_kanalimiz
instagram_sayfamiz
swarm
sosmedbiz-takiptekal
disqus
linkedin_sayfamz
pinteres
snapchat_sayfamz
tumblr
foursquare_sayfamiz
ÜRETİM
üzüm
zeytink
redglob
kuru-üzüm
cilekk
kapuz
yaprak
zeytin_yagik
pekmezk
cilek-recelik
domates_salca
seftali
erik
koruk-suyuk
kavun
semiz_otu
marul
biber
ispanak
nane
sarap
k1
k2
k3

 

 

YETİŞTİRİCİLİK
yerfısıtıgı
acur
armut
avakado
ay_cicegi
ayva
badem
bakla
bamya
bezelye
brokoli
bugday
celtik
ceviz
enginar
fasulya
findik
gl
hashas
havuc
hiyar
incir
kabak
soya
kayisi
kereviz
kivi
layana
limon
mercimek
misir
muz
nar
nohut
pamuk
patates
patlican
pazi
pirasa
sarimsak
seker_pancari
sogan
kiraz
yenidunya

 

 

admin1
Ekleyen - Ahmet Can Durmuş
ad2

Türkiya ve Dünyada Şarap

Türkiye’de yetiştirilen kırmızı şaraplık üzümler

BÖLGELER

ÜZÜM ÇEŞİDİ

Marmara Trakya

Pinot Noir 
Adakarası 
Papazkarası 
Semillion 
Kuntra 
Gamay 
Karalahana 
Cinsault

Ege Bölgesi

Carignane 
Çal Karası 
Merlot 
Cabernet Sauvignon 
Alicante Bouschet

Karadeniz Bölgesi

Öküzgözü 
Boğazkere

İç Anadolu Bölgesi

Kalecik Karası 
Papazkarası 
Dimrit

Akdeniz Bölgesi

Sergi Karası 
Burdur Dimriti

Doğu Anadolu Bölgesi

Öküzgözü 
Boğazkere

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Horoz Karası 
Öküzgözü 
Boğazkere 
Sergi Karası

Papazkarası 

Kırklarelinde yetişen çok kaliteli bir şaraplık üzümdür. Aynı zamanda iyi bir sofralık üzümdür.

Taneleri iri ve yuvarlak, rengi mavi-siyah, kabuğu kalındır. Şarabının alkol miktarı % 11-13 ve asit

miktarı litrede 5-7 gramdır.

 

Öküzgözü 
Elazığ‘da yetişir. Çok iyi kalite şaraplık üzümdür. Tekel’in Elazığ‘daki

fabrikasında Boğazkere üzümleriyle karıştırılarak, Buzbağ şarabının

üretiminde kullanılır. Taneleri iri ve yuvarlak, koyu siyah renklidir.

Kabukları orta kalınlıkta olup bol şıralıdır. Aynı zamanda iyi bir sofralık

üzümdür. Şarabının rengi güzel kırmızı menekşedir. Tadı dolgun ve

aromalıdır. Alkol miktarı, % 12.5 - 13.5, asit miktarı ise litrede 5 gramdır.

 

Boğazkere 

Elazığ‘da yetişir. Taneleri orta büyüklükte yuvarlak ve kalın kabukludur.

Tek başına işlendiğinde elde olunan şarap çok buruk, kaba ve ağır olur. Bu

nedenle Öküzgözü üzümü ile birlikte işlenir.

 

Kalecik Karası 
Ankara’nın Kalecik ilçesinde yetişir. Çok iyi kırmızı şaraplık olan bu üzümün günümüzde

Trakya’da yayılmasına çalışılmaktadır. Taneleri yuvarlak, siyah mavi renkte ve kalın

kabukludur. Şarabı koyu kırmızı renkli, dolgun ve aromalıdır. Alkol miktarı %12 - 14, asitmiktarı ise litrede 4-7 gramdır.


Horoz Karası 

Kilis yöresinde yetişir. Taneleri koyu renkli ve tanence zengindir. Şarabı %

13 - 16 alkol ve litrede 6-8 gram asit içerir.

 

 

Ada Karası 

Marmara’da Avşa adasında yetişir. Taneleri, iri kalın kabuklu ve serttir.

Şarabının alkol miktarı ortalama % 12, asit miktarı ise litrede 6-7 gramdır.

 


Çal Karası 

Denizli’nin Çal kazası çevresinde yetişir. Çok iyi kalite şaraplık üzümdür.

Şarabının alkol miktarı % 12 - 13, asit miktarı ise litrede 57 gramdır.

 

 

 

Türkiye’de yetiştirilen beyaz şaraplık üzümler

BÖLGELER

ÜZÜM ÇEŞİDİ

Marmara Trakya

Clairette 
Chardonnay 
Riesling 
Semillion 
Beylerce 
Yapıncak 
Vasilaki

Ege Bölgesi

Semillion 
Bornova Misketi

Karadeniz Bölgesi

Narince

İç Anadolu Bölgesi

Emir 
Hasandede

Akdeniz Bölgesi

Kabarcık 
Dökülgen

Doğu Anadolu Bölgesi

Narince 
Kabarcık

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Dökülgen 
Kabarcık 
Rumi

Hasandede 
Ankara ilinin Keskin.Hasandede çevresinde bağların çoğunluğunu bu üzüm

oluşturur. Taneleri yuvarlak, orta irilikte, bol şıralı ve ince kabukludur. Bu üzümden

elde olunan şaraplar % 11-13 alkol ve litrede 4-7 g asit içerir. Şarabının rengi sarı veya sarı-yeşildir. Tadı dolgun ve hafif bukelidir.

 

Narince 
Tokat’ta yetişen bu üzüm dömisek (yarı sek) şaraplar için uygundur. Sek şarapları % 12-13

alkol ve litrede 5 g asit içerir. Şarabının rengi güzel sarı, tadı dolgun ve bukelidir.

 

 

Misket 
İzmir’de yetişen bu üzümün taneleri orta büyüklükte ve yuvarlaktır. Olgun üzümlerin rengi kırmızıya çalar. Şırası fazla değildir. Misket üzümü karakteristik misket tat ve kokusuna sahiptir. Sek ve tatlı misket şarabı (Mistel) yapılır. Bu tatlı şaraplar koyu sarı veya esmer sarı renklidir. tatlı misket şaraplarında kuvvetli misket aroması bulunur. Üretim şekli nedeniyle içerdiği alkol tamamen katılan alkolden oluşur. Fermantasyon olmadığından üzümdeki % 17-22 şeker olduğu gibi şaraba geçer. Bu şarapların alkol miktarı % 16, asit miktarı litrede 3 g civarındadır.+

Emir

Nevşehir, Niğde ve Ürgüp çevresinde yetişen bu üzümün taneleri yeşil-kehribar

renkli, sivri yapıda ve kabuğu orta derecede kalındır. Şarabı aromalı olup % 11-13

alkol ve litrede 4-5.5 g asit içerir.

Dökülgen 

Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş çevrelerinde yetişir. Taneleri orta büyüklükte,

kabuğu orta kalın ve dumanli görünüştedir. Şarabı % 14 alkol ve litrede 5 g asit içerir.

İyi bir konyaklık şarap olup, vermut temel şarabı olarak da uygundur.

Ülkeler ve Üzümler

Aşağıdaki tablolarda önemli şarap üreticisi ülkelerin şarap bölgelerinde ağırlıklı olarak yetiştirilen üzümler yer almaktadır. Tablolara yeni ülkeler, bölgeler ve üzümler eklenmeye devam edilecek.
Türkiye


Bölgeler

Üzüm Çeşidi

Üzüm Çeşidi

Marmara, Trakya

Pinot Noir
Adakarası
Papazkarası
Semillion
Kuntra
Gamay
Karalahana
Cinsault

Clairette
Chardonnay
Riesling
Semillion
Beylerce
Yapıncak
Vasilaki

Ege Bölgesi

Carignane
Çal Karası
Merlot
Cabernet Sauvignon
Alicante Bouschet

Semillion
Bornova Misketi

Karadeniz Bölgesi

Öküzgözü
Boğazkere

Narince

İç Anadolu Bölgesi

Kalecik Karası
Papazkarası
Dimrit

Emir
Hasandede

Akdeniz Bölgesi

Sergi Karası
Burdur Dimriti

Kabarcık
Dökülgen

Doğu Anadolu Bölgesi

Öküzgözü
Boğazkere

Narince
Kabarcık

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Horoz Karası
Öküzgözü
Boğazkere
Sergi Karası

Dökülgen
Kabarcık
Rumi

Fransa


Bölgeler

Üzüm Çeşidi

Üzüm Çeşidi

Bordo (Bordeaux)

Cabernet Sauvignon
Merlot

Sauvignon Blanc
Semillon

Burgonya

Pinot Noir

Chardonnay

Rhone

Grenache
Syrah
Mourvedre

Marsanne
Viognier

İtalya


Bölgeler

Üzüm Çeşidi

Üzüm Çeşidi

Toskana

Vernaccia
Sangiovese

 

Veneto

Corvina

Pinot Grigio
Prosecco

Piedmont

Nebbiolo
Barbera
Dolcetto

 

Avustralya


Bölgeler

Üzüm Çeşidi

Üzüm Çeşidi

South Australia

 

Chardonnay
Sauvignon Blanc

New South Wales

Grenache
Pinot Noir
Mourvedre

 

Victoria

Cabernet Sauvignon
Shiraz
Merlot

Semillon
Muscat
Riesling

A.B.D.


Bölgeler

Üzüm Çeşidi

Üzüm Çeşidi

Napa Valley

Cabernet Sauvignon
Merlot
Zinfandel

Chardonnay
Sauvignon Blanc

Sonoma County

Cabernet Sauvignon
Zinfandel
Pinot Noir

Chardonnay
Sauvignon Blanc

Central Coast

Pinot Noir
Zinfandel

Chardonnay

Oregon

Cabernet Sauvignon
Merlot
Pinot Noir

Chardonnay
Pinot Blanc
Pinot Gris

Washington

Cabernet Sauvignon
Cabernet Franc
Merlot
Syrah

Chardonnay
Chenin Blanc
Gewurztraminer
Riesling
Sauvignon Blanc

Almanya


Bölgeler

Üzüm Çeşidi

Üzüm Çeşidi

Mosel-Saar-Ruwer

 

Riesling
Gewürztraminer
Silvaner

Rheingau

Spaetburgunder

 

Şili


Bölgeler

Üzüm Çeşidi

Üzüm Çeşidi

Maipo Valley

 

Chardonnay
Sauvignon Blanc

Rapel Valley

Cabernet Sauvignon
Merlot

 

Arjantin


Bölgeler

Üzüm Çeşidi

Üzüm Çeşidi

Mendoza

 

Chardonnay
Chenin Blanc

San Juan

Malbec
Cabernet Sauvignon
Merlot

 

Sultani Üzüm
Alaşehir ilçesi, Ülkemizin çekirdeksiz üzüm ambarı olarak nitelendirilmektedir. Ülkemizin hemen hemen bütün illerinde yetişen üzümü dış ticarette Ege Bölgesi illeri (Manisa, İzmir, Aydın) temsil eder. Türkiye’nin 1/3’lük üzüm üretimini Manisa ili oluştururken, Manisa’nın da üçte birlik bölümünü de Alaşehir oluşturmaktadır.
Anadolu’da bağcılık çok eskilere dayanır. Örneğin hititler devrinde bile Anadolu’da bağcılık yapılıyordu. Çünkü yurdumuzun iklim özellikleri üzüm asması bitkisinin yetişmesine çok uygundur. Bu uygun iklim özellikleri, yurdumuzda bağların bütün bölgelerimize dağılmasını sağlamıştır. Ancak yıldan yıla artıp azalarak değişmekle birlikte Ege Bölgesi toplam bağ alanlanının % 20 ile %22’sine sahiptir. Dolayısıyla Orta Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri’nden sonra bağ alanı bakımmdan 111. sırada gelmekle beraber, üzümdeki dış ticaretimizin %100’e yakınıyla beraber üretimimizin çoğu Ege Bölgesi’ndedir. İşte bu nedenle ülkemizin en ekonomik ve en bağcılık bölgesi, Ege Bölgesi’dir. Bölgede özellikle Gediz Depresyonu, adeta bir yeşil deniz gibi üzüm bağlarıyla kaplıdır. Bunda iklimin yanı sıra granitli alanlardan aşınarak ovaya birikmiş kumlu sahanın da büyük etkisi söz konusudur.
Başta Ege Bölgesi olmak üzere, Türkiye bağcılığının gelişmesinde, bu alanda cumhuriyet devrinde alınan teknik tedbirlerin büyük önemi vardır.
Bunların başında filoksera hastalığının önüne geçilmesi gelir. Bitkinin kütüğüne ve köklerine yerleşen bu kemirici zararlı, bitkinin özsuyunu emerek asmanın kurumasına yol açar. Ancak Amarikan asmaları yetiştirilip dikilmeye başlanınca, bu zararlı etkisiz duruma getirilmiştir. Ayrıca bağların ilaçlanması (kükürtlü su ile yapılır) da üretim artışını teşvik etmiştir.
Ege Bölgesi dışında diğer bölgelerimizde de bağlar geniş yer tutar. Ancak bu bölgelerin üretimi büyük ölçüde sofralık olarak piyasaya sürülür. Üretimin bir kısmı da şarap endüstrisi alanında, şarap fabrikalarında kullanılır. Son döneme kadar dış pazarlarda da sofralık üzüm ihracatımız pek gelişememiştir. Son zamanlarda Alaşehir’den dışarışa olan ihracatımız oldukça artmıştır. Diğer taraftan arazi değerlendirmesi, toprak muhafazası, insan gücü istihdamı ve beslenme açısından bağcılık kendisine özgü bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle bağcılık asırlardan beri Anadolu ve Alaşehir halknın vazgeçilmez bir geçim kaynağıdır.
Ülkemizde Ege Bölgesi’nde çekirdeksiz kuru üzüm, Marmara Bölgesi’nde özellikle Trakya’da şaraplık ve sofralık üzüm, orta ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde çekirdekli kuru üzüm ve şıralık üzüm, Akdeniz Bölgesi’nde ise ilk turfanda sofralık üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır.
İlçedeki bağların tamamına yakını yüksek sistem adı verilen T ve V sistemdeki bağlardır. Telli sistem genelde Avusturalya sistemi şeklinde olup, kısmen duvar şeklinde de tesis edilmektedir. Bir dekar çekirdeksiz kuru üzümün verimi ortalama 500-600kg iken bunun yanında 1000-1200 kg da verenler vardır. Yüksek sistem tesişlerinde üretim masrafı düşük, işçilik kolay, verim yüksektir. Telli sistem bağlar özellikle ilçemizde görülen ilkbahar donlarından zarar görmezler.
Telli sistem bağcılıkta verim göble sisteme göre % 40 daha verimlidir. T sısteminde asmalar 2 tel vasıtasıyla bu T şeklindeki direklerin iki tarafma asılmaktadır. Bu sistemde iki tane tel çekilirken, yeni bir sistem olan V sisteminde V şeklindeki demirlere 9 tane tel bağlanabilmekte ve daha fazla ve yüksek asma bağlanabilmektedir.
Alaşehir ilçesi’nde 18.230 hektar alanda 332.600 ton yaş üzüm üretilmekte, bunun 75.000 tonu başta dış ülkelere olmak üzere, ülkenin diğer bölgelerine gönderilmektedir.
Sofralık yaş üzüm dış ticarette Almanya, Avusturalya, Hollanda, Rusya, îtalya, İngiltere, îsveç, Estonya, Danimarka, Slovenya gibi Avrupa ülkeleri ile Hong-Kong, Singapur ve Bangladeş gibi Uzak Doğu Asya ülkelerine gönderilerek büyük bir döviz girdisine sebep olmaktadır. UVAS sisteminin gelişmesiyle, yani üzümlerin küçük 4-5 kg’lık poşetlere konup ilaçlanması ve buzhanelere koyulmasıyla daha da artmaktadır. Bu sistemle yaş üzüm üç ay muhafaza edilebilmektedir. Bu sistemi uygulayan ve dış ülkelere gönderen tesisler bulunmaktadır. Günde 50-60 tır gitmektedir.
İç ticarette ise İstanbul Ankara Adana, Mersin, Antalya, Amasya, Sinop, Trabzon, Rize gibi iller başta olmak üzere üç ay boyunca günde yüzlerce kamyon sofralık yaş üzüm gönderilmektedir. Bu kamyon sayısı 250’nin üstündedir. Her kamyon için de yaklaşık olarak sadece hasat döneminde günde 40 kişi çalışmaktadır.
Çekirdeksiz kuru üzüm olarak değerlendirilen 65 bin ton ise, başta yukarıda saydığımız ülkeler olmak üzüre, Avrupa, Uzak Doğu ve K. Amerika ülkelerinden oluşan 21 ülkeye satılmaktadır. Geri kalanı ise iç ticarette değerlendirilmektedir.Kuru üzümler tüccarlar tarafından alınarak İzmir Borsası‘nda işlem görür.
Sonuç olarak çekirdeksiz üzüm, geleneksel bir ihraç ürünüdür. Ege Bölgesi’nde en uygun yetişme koşullarını bulmuş ve yıllardan beri binlerce ailenin geçim kaynağı olmuştur. Ulusal gelire sağladığı pay küçümsenemeyecek düzeydedir. Her yıl sağladığı önemli miktardaki döviz girdisi ile de ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Halkın beslenmesi ve marjinal arazilerin değerlendirilmesi açısından çekirdeksiz üzüm önemli bir geçim kaynağıdır.
Üzüm’ün ülke ekonomisi içindeki gerçek yerini alabilmesi ürünün üretilmesinden tüketilmesine kadar karşılaşılacak bazı sorunların gerçekçi bir şekilde tesbitine ve çözümüne bağlıdır. Bu konuda özel sektör, kooperatifler ve kamu sektörü beraber hareket etmelidir.

Çok Kaliteli Bir Şaraplık Üzüm Çeşidi Kalecik Karası
Bağcılık yapmak ıçinn son demce uygun iklim koşullarına sahip olan ülkemizde son yıllarda azalan bağlar ekolojik, sosyolojik ve teknik sebeplorlo İç Anadolu Bölgesinde de azalmıştır Oysa İç Anadolu Bölgesi şarapta üstün nitelik oluşturan kimi kimyasalların üzümde meydana gelmeesı için en uygun iklim koşullarına sahiptir. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının büyük olması, diğor bazı iklim ve toprak özellikten bu bölgede yetişen Kalecik Karası çeşidine ait üzümlerden yapılan şaraplarda dolgunluk, yakut-monekşe rengi ve özel bir aroma meydana getirmektedir. Son yıllarda şarap fabrikaları tarafından atımında öncelik tanınan bu çeşidin şarapları yurtiçi ve yurtdışındaki şarap degüstasyonlarında daima en yüksek dereceleri almaktadır
Kalecik Karası. İç Anadolu BölgesIYıin Kızılırmak Vadisi orijinli ve optimum iklim koşullarını orada bulan bir üzüm çeşididir. Yöre halkı tarafından pekmezlik ve sofralık olarak da değerlendirilen bu çeşidin şarabı kusursuzdur Şaraplık vasıllarının üstün olduğu görülerek Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından 1972 i, verimin arttırılması ve çeşidin ıhtırılması amacıyla bir seleksiyon '  jj. yıllarca süren
en verimli klonlar seçilerek bu ktonlardan fidan üretimine geçilmiştir. Gerek kamu gerekse özol sektör tarafından üretilen fidanlarda arlık bu ktonlardan elde edilmiş aşı kalemleri kullanılmaktadır.
Sağlığa yararlarının tespit edilmesi üzerine dünya içki üretim ve tüketiminde şarabın lehine gelişen bir süreç yaşanmaktadır. Bunun için şarap üretiminde söz  sahibi olan Fransa. İtalya.ispanya gibi ülkeler yanında Türkiye'de de bu yönde bir atılım başlamış, bazı özel sektör kuruluşları tarafından şarap fabrikaları yatırımlarına öncelik verilmiş, ön hazırlık olarak büyük alanlı bağlar tesis edilmiştir. Kalecik ve civarında da bu amaçla kurulmuş bağlar bulunmaktadır.
Tanm II Müdürlüğü olarak 1995 yılından bu yana öncelik Kalecik ilçemizde olmak üzere domonstrasyon nitelikli Kalecik Karası bağlan tesis edilmektedir Bu çalışmalarla bağcılığa daha önce ilgi duymayan çiftçilerimizin bağcılıkla tanışması sağlanmış, özellikle Kalecik Karası çeşidme ilgi giderek artmıştır.
Önümüzdeki yıllarda dünya alkollü içkiler üretimi ile şarap üretiminde beklenen artış. Türk sanayicisini ve çiftçisini de etkileyecektir. Günümüzde pazarlama sorunu yaşanmayan Kalecik Karası üzümü gelecekte bağalarımızın yüzünü güldüren önemli ürünlerimizden biri olacaktır 

Kalecik Karası çeşidine ait üzümlerden yapılan şaraplarda dolgunluk, yakut- meneKşo rengi vo özel Wr aroma meydana getirmektedir.
Son yıllarda şarap fabrtkalan tarafından atımında öncelik tanınan bu çeşidin şaraplan yurtiçi ve yurtdışındaki şarap dcgüstasyonlann da daima en yüksek dereceleri almaktadır