S
logo
bitkibes
biatkikor
esnaf
klntsz-gida
expert
bagclik
whatssapp
viber
messenger
telegram
tango
hongouts
imo
line
skype
azar
wechat
tictoc
face_sayfamz
twitter_sayfamiz
google_sayfamiz
youtube_kanalimiz
instagram_sayfamiz
swarm
sosmedbiz-takiptekal
disqus
linkedin_sayfamz
pinteres
snapchat_sayfamz
tumblr
foursquare_sayfamiz
ÜRETİM
üzüm
zeytink
redglob
kuru-üzüm
cilekk
kapuz
yaprak
zeytin_yagik
pekmezk
cilek-recelik
domates_salca
seftali
erik
koruk-suyuk
kavun
semiz_otu
marul
biber
ispanak
nane
sarap
k1
k2
k3

 

 

YETİŞTİRİCİLİK
yerfısıtıgı
acur
armut
avakado
ay_cicegi
ayva
badem
bakla
bamya
bezelye
brokoli
bugday
celtik
ceviz
enginar
fasulya
findik
gl
hashas
havuc
hiyar
incir
kabak
soya
kayisi
kereviz
kivi
layana
limon
mercimek
misir
muz
nar
nohut
pamuk
patates
patlican
pazi
pirasa
sarimsak
seker_pancari
sogan
kiraz
yenidunya

 

 

admin1
Ekleyen - Ahmet Can Durmuş
ad2

"kuru üzüm"

 

KURU ÜZÜME KISACA BAKIŞ

Türkiye dünyada en büyük çekirdeksiz kuru üzüm üretici ve ihracatçı ülkelerinden biri konumundadır. Dünyadaki çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının %40-45’ini gerçekleştiren ülkemiz, dünya çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının oluşumunda önemli etkiye sahiptir. Ülkemizde üretilen üzümün yaklaşık 2/3’si çekirdekli, 1/3’i ise çekirdeksiz üzümden oluşmaktadır. 2013 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkemizde toplamda 1.423.578 ton çekirdekli ve çekirdeksiz kuru üzüm üretilmiştir. 2012-2013 üzüm sezonuna ait ihracat verileri incelediğinde ise 246,126 ton çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ettiğimiz görülmektedir. Ülkemiz ihracatının büyük bir bölümü Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır. Çekirdeksiz kuru üzüm yıllık 400-500 milyon dolar döviz geliri ile tarımsal ürünler bazında ilk üç sıra içerisinde yer alan önemli ihraç ürünlerindendir.

Çekirdeksiz kuru üzüm hasadı Ege Bölgesi’nde Ağustos ayında başlamakta ve Eylül ayında sona ermektedir. Çekirdeksiz kuru üzüm üretimi yoğun olarak Manisa’da Turgutlu, Salihli, Akhisar, Alaşehir, İzmir’de Menemen ile Kemalpaşa ve Denizli’de Çal ile Bekilli’de üretilmektedir. Dış ticarete konu olan çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde üretim miktarı ve sahip olduğu bağ alanlarıyla Ege illerinden Manisa ve İzmir ilk sıralarda yer almaktadır.

Dünya kuru üzüm pazarında bu kadar önemli konuma sahip ülkenin insanları olarak acaba kuru üzüm hakkında bildiklerimiz yeterli midir? Kuru üzüm nasıl olmalı? Kuru üzüm elde etmeye yönelik yapılan bir üretim neyi gerektirir? Her üzüm çeşidinden kuru üzüm elde edilebilir mi?

Haydi beraber bakalım…
Kurutmalık üzümler, doğal ya da kontrollü şartlarda kurutulduğunda, belirli standartlara uygun kalitede kuru üzüm veren çeşitlerdir. Bir üzüm çeşidinin iyi bir kurutmalık olarak nitelendirilebilmesi için, elde edilen kuru üzümün yumuşak dokulu, belirgin ve hoşa giden bir tada sahip ve depolama sırasında nemlenmeye az meyilli olması gerekir. Kuru üzümlerde yumuşak yapı kaliteyi belirleyen en önemli özelliktir. Bu özellik, her ne kadar taze üzümün şeker oranı, kurutma tekniği gibi özelliklere bağlı olsa da, çeşidin kalıtsal karakterlerinden kaynaklanan bitkisel özelliğinden de gelmektedir. Kuru üzümlerin muhafazası ise önemli bir konudur. Kuru üzümlerde, kalite kaybına uğramadan uzun süreli bir muhafaza için, kuru üzümlerin nem oranı en fazla %17 dolayında olmalıdır. Nem oranı bu değere ne kadar yaklaşırsa, yapı da o kadar yumuşak olmaktadır. Yine, hasat sırasındaki kuru maddenin yüksek oluşu ile daha yumuşak kuru üzüm elde edilmesi arasında olumlu bir ilişki olduğu kanıtlanmıştır.

Dünya’da kuru üzüm denildiğinde; özellikle ticari potansiyelinin çok yüksek olması nedeniyle, çekirdeksiz kuru üzüm anlaşılmaktadır. Çekirdeksiz kuru üzümlerde başlıca iki tip ürün vardır. Bunlar;

• Yaş üzümün hiçbir kimyasal uygulamaya tabi tutulmadan kurutulması sonucu elde edilen ve koyu gri-siyah veya gri-kahverenginde sert kabuklu, kuru ve yüzeyi yağsız bir yapıda olan natürel üzüm ile ürünün hasadını takiben değişik eriyiklere bandırıldıktan sonra kurutularak elde edilen açık renkli, yumuşak dokulu, yüzeyi yağlı olan bandırılmış üzümdür. Naturel çekirdeksiz üzüm daha çok çerezlik ve kahvaltılık tahıllarla birlikte tüketilmesi için kullanılmaktadır.
• Buna karşılık bandırılmış çekirdeksiz kuru üzümlerin özellikle iri (standart) ve küçük (ince) taneli olanları daha farklı ticari değer taşımaktadır. İri taneli olanlar çerezlik, küçük taneli olanlar kek ve pasta sanayiinde kullanılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri (A.B.D.) üretiminin %90’ını natürel üzüm oluştururken, Türkiye, Yunanistan ve Avusturalya gibi büyük üreticiler tümüyle bandırılmış ürün üretmektedirler.

Çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde seçilecek üzüm çeşitleri ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Dünya’da ticari anlamda çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde kullanılan en önemli çeşit, anavatanı Anadolu olan “Sultani Çekirdeksiz”dir. Bu çeşide A.B.D.’de “Thompson Seedless”, Yakındoğu’da “Sultanina” veya “Sultanieh”, Yunanistan’da “Sultana” veya “Sultanina”, İran, Azerbaycan, Özbekistan’da “Akkişmiş”, “Oval Kişmiş”, ülkemizde ise tanesi yuvarlak olan tipe “Yuvarlak Çekirdeksiz”, oval olan tipine “Sultani Çekirdeksiz” adı verilmektedir.

Dünya’da üretilen çekirdeksiz üzüm çeşitlerinden en önemli bir diğer grup ülkemizde “Kuş üzümü” diye adlandırılan, küçük, yuvarlak taneli “Corinth” çeşitidir. Bu çeşitten en tanınanı ise “Black Corinth” üzüm çeşidi Yunanistan ve Avusturalya’da çok geniş ölçüde yetiştirilirken “Red Corinth” Güney Afrika ve Avusturalya’da üretilmektedir. Aynı zamanda değişik ülkelerde ve Türkiye’de üretimi gerçekleşen “Flame Seedless ve diğer üzüm çeşitlerine nazaran ülkemizde erkenci bir çeşit olan “Superior Seedless” çeşidinin üretimi de gerçekleşmektedir. Son zamanlarda yoğun olarak Manisa ili ve ilçelerinde yetiştiriciliği yapılan Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu tarafından yeni tescil edilen Sultan-7 üzüm çeşidi bölge kuru üzüm üreticileri tarafından yetiştirilmekte ve pazara sunulmaktadır.

Çekirdeksiz Üzümde Kurutma İşlemi

Çok eski bir tarım uğraşı olan bağcılık, günümüze gelinceye kadar birçok gelişmeler göstermiş ve bugün Türk ekonomisine önemli miktarlarda döviz girdisi sağlayan ürün konumuna gelmiştir. Ülkemizde üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yaklaşık % 90’ı ihraç edilmekte olup, dünyadaki ihraç payımız ise % 45 civarındadır. Dış ticarete konu olan ve ülkemizde genellikle kurutmalık olarak değerlendirilen çekirdeksiz üzümün hasadı Ağustos ayında başlamakta ve Eylül ayında sona ermektedir. Türkiye’de çekirdeksiz kuru üzüm üretimi esas itibariyle Ege Bölgesinde yoğunlaşmış olup, özellikle Manisa, Turgutlu, Salihli, Akhisar, Menemen, Kemalpaşa, Çal ve Çivril’de üretilmektedir.

Ekonomik açıdan son derece önemli olan Çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde dünyada söz sahibi olmamız hiç şüphesiz üretimin dış alımcı ülkelerin isteklerine cevap verebilecek kalitede yapılması ile sağlanmaktadır. İstenen kaliteye ulaşmak ise üzüm hasat olgunluğunun doğru belirlenmesi, kurutma periyodundaki meteorolojik şartlar ve kurutma prosesine bağlıdır.
Üzümlerin Kurutulması

Hasat Olgunluğunun Tespiti

Yüksek kaliteli çekirdeksiz kuru üzüm elde etmenin ilk önemli aşaması, üzümlerin belirli bir olgunluk derecesinde toplanmasıdır. Üzümlerin olgunluğunun saptanmasında üzüm suyundaki kuru madde miktarından yararlanılır. Bu refraktometre denilen aletlerle olgunluk derecesi saptanabilir. Kuru madde değeri % 22-23 veya bome derecesi 12-13 olduğunda çekirdeksiz üzümler kurutulmak amacıyla hasat edilir. Bome derecesinin 1.8 ile çarpılması şıradaki kuru madde miktarını verir (Şekil 1). Tanelerin kuru madde içeriği ile kuruma oranı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Kuru madde içeriği arttıkça, belirli miktar yaş üzümden elde edilen kuru üzüm miktarı da artar. Üzümlerin tam olgunlukta hasat edilmesi durumunda 4 kg yaş üzümden yaklaşık olarak 1 kg kuru üzüm elde edilir.
Üzümler olgunlaşmadan kesildiğinde kuru üzüm randımanı ve kalitesi düşük olacağı gibi, üzümlerin aşırı olgunlaşmasına da izin verilmemelidir. Kuru madde miktarı %25-26 ya çıkarsa tane sapında kurumalar ve tanelenme baş gösterir. Bu ise kuru üzüm kalitesinin düşmesine neden olur. Tanelerdeki kuru madde ölçümleri sabahları yapılmalıdır. Üzüm taneleri, asmanın değişik yerlerindeki salkımlardan ve salkımın uç, orta ve sap kısmından alınarak suyu çıkarılmalıdır.

Bandırma Çözeltisinin Hazırlanışı

Hasat edilerek bandırma sepetlerine doldurulan Çekirdeksiz üzümler, daha hızlı kuruma sağlaması ve arzu edilen sarı rengi alması için bandırma çözeltisine bandırılarak kurutulmaktadır. Bandırma çözeltisinin hazırlanışı basit bir işlem gibi görülmesine rağmen pratikte birçok hatalar yapılmaktadır. Çekirdeksiz üzümün kurutulması sırasında genel olarak normal şartlarda kullanılan bandırma çözeltisi % 5.0 Potasa ( K2CO3 – Potasyum Karbonat ) ve % 1.0 natürel zeytinyağından oluşmaktadır. Bunun için 100 litre su içerisine 5.0 kg Potasa konarak iyice karıştırılıp eritilir. Potasa tartımının tam olarak hatasız yapıldığı, potasa derecesi ile yapılan okumada su seviyesinin derecede 5.0 rakamını göstermesi ile doğrulanır. Daha sonra ayrı bir kaba konan 1.0 kg asiti yüksek (en az 2-4) natürel zeytinyağı elle iyice çırpılarak ağartılır. Kırma adı verilen, zeytinyağının ağartılmasından sonra potasalı sudan azar azar yağa ilave edilerek çırpma işlemine devam edilir. Bu çözeltinin daha önce hazırlanmış olan 100 litrelik potasalı su içerisine konarak karıştırılması ile bandırma eriyiği hazırlanışı tamamlanmıştır. Çözelti üzerinde sarı yağ tabakasının olmaması, seçilen zeytinyağı asitliğinin yeterli olduğunu gösterir. Aksi halde düşük asitli zeytinyağı ile yapılan kırma işleminde, yağın potasalı suya yedirilmesinde pelteleşmeler (Kesilme) meydana gelir.
Bandırma işlemindeki amaç, tane üzerindeki pus (wax) tabakasının kaldırılarak salkımların pırıl pırıl olmasını sağlamak ve bunun bir sonucu olarak ta kurumanın üç kat daha hızlı olmasının gerçekleştirmektir. Genel olarak hazırlanmış olan 100 litrelik bandırma çözeltisine ortalama 5 ton yaş üzüm bandırıldıktan sonra çözeltinin temiz çözelti ile takviye edilmesi veya değiştirilmesi gerekmektedir (Şekil 2). Bunu, bandırılan üzümlerin üzerinde pus tabakasının beyaz lekeler halinde kalması sonucu kolayca anlayabiliriz. Son zamanlarda Çekirdeksiz kuru üzümlerimizde büyük bir problem olarak karşımıza çıkan ve dış pazarımızı tehdit eden ağır metal yönünden bulaşmalara karşı, kullanılan bandırma çözeltilerinin fazla kirlenmeden değiştirilmesi etkili bir önlem olarak yapılmaktadır.
Bandırma işlemi

Çekirdeksiz Üzüm Kurutma Sistemleri

A. Yer Sergiler
En basiti sıkıştırılmış toprak veya kağıtlar üzerine üzümlerin serilmesi şeklinde hazırlanan toprak veya kağıt sergileridir. Daha temiz ve kaliteli üzüm elde etmek isteniyorsa beton sergilerin kurulması gerekir. Her bir metrekareye 18-20 kg yaş üzüm serilebilir (Şekil 3).
Önce taş blokaj ve üzerine beton dökülmesi ile % 2-3 oranında meyilli olacak şekilde, genelde dönüme 40m² hesabıyla tesis edilmektedir. Yağmur tehlikesine karşı üzerlerinin açılıp kapanabilir şekilde tente örtü ile kolayca kapatılabilmesi gibi avantajlarına karşılık; arazi kayıplarına yol açması, ince kum taneciklerinin üzüme yapışması, tesis için büyük bir yatırımı gerektirmesi gibi nedenler beton sergilerde görülen olumsuzluklar olarak sıralanabilir. yer_sergiB. Yüksek Sistem Sergiler
Daha dar bir alanda ve birkaç kat olarak, değişik şekillerde hazırlanan sergilerdir (Şekil 3). Yer sergilere göre daha temiz üzüm elde edilmesinde ve daha az alanın sergi yeri olarak ayrılmasına olanak tanır. Yüksek sistem sergiler beş ana grupta incelenmektedir. Burada sırasıyla ele alınan sergi sistemlerinin hepsinin birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları olmakla birlikte ortak yönleri yer sergilere nazaran daha kaliteli kuru üzüm elde edilmesine olanak sağlamalarıdır.

B.1. Tek Sıralı Tel Sergi Sistemleri
Yaklaşık olarak 3’er m ara ile dikilen direkler üzerine belirli uzunluğa sahip parçaların yine belirli aralıklarla monte edilmesi ile oluşturulan sergilerdir. Direkler üzerine yere paralel olarak eklenmiş parçaların üzerinde ikisi birbiri ile aynı hizada ortadaki ise diğerlerinden 5 cm daha yüksek olacak şekilde 3 adet galvanizli tel veya plastik dayanıklı ipler geçirilerek oluşturulabilirler (Şekil 4).
tek_siralı
B.2. İki Sıralı Tel Sergi Sistemleri

Tek sıralı tel sergi sistemlerinde olduğu gibi dikilen direkler üzerindeki yere paralel olarak belirli aralıklarla eklenmiş olan daha uzun parçalar söz konusudur. Bu parçalar üzerinde tek sıra yerine iki sıra oluşturulur yani 3 tel yerine 2 grup halinde toplamda 6 tel geçirilerek oluşturulan sergi sistemleridir (Şekil 4). İki sıralı tel sergilerde, uzun sıraların kuzey-güney yönünde tesis edilmesi güneşlenme açısından daha uygun olmaktadır. Bir metre tel uzunluğuna 6 kg yaş üzüm serileceği hesabı ile ünite olarak ortalama, 6 katlı bir sistemde 1 m2 ‘ye 75 kg yaş üzüm serilmektedir. Kuruma süresi olarak yer sergilerde, normal şartlarda 6-7 günde son bulan kurutma işlemi yüksek sistem sergilerde 10-15 günü bulabilmektedir.

B.3. Çok Sıralı Tel Sergi Sistemleri
Yine diğer tel sergilerde olduğu gibi dikilen direklere, çok daha geniş ve yere paralel olarak eklenen parçalar üzerine birbirine paralel olarak belirli aralıklarla geçirilen tellerden oluşan bir sistemdir. Bu sergilerde üzüm yükü oldukça arttığından daha dirençli malzemelerin seçilmesi önemlidir. Bununla birlikte; kuruma kalitesi ve hızı açısından havalanma ve güneşlenmenin yeterince sağlanabilmesi için sıralar arası mesafe diğer tel sergi sistemlerine nazaran 2 kat daha fazla bırakılmalıdır.

ck_sirahamak

B.4. Hamak Tipi Sergi Sistemleri
Genel yapı olarak iki sıralı tel sergi sistemlerine oldukça benzemektedir. Farkı direkler arasında bir birine paralel teller yerine, 3 milimetre kalınlığındaki galvanizli tellerden yapılmış tel örgülerin kullanılmasıdır. Üzümler bu tel örgüler üzerine yüzey oluşturacak şekilde ve m2 ‘ye yaklaşık olarak 55 kg olarak serilebilir. Kuru üzüm kalitesi ve kuruma zamanı olarak diğer yüksek sistem sergilerle aynı özellikleri gösterirler. En önemli avantajı tel örgülerin sökülüp takılmasıdır. Diğer tel sergi sistemlerine göre tesis maliyetinin yüksekliği dezavantajıdır.



B.5. Raf Sergiler
Avustralya sistemi olarak da bilinen sergi sistemidir. Demirden oluşturulmuş bir konstrüksiyon üzerine farklı aralıklarla rafların yerleştirilmesi ile oluşturulur. Her raf kolaylıkla sökülüp takılabilir özellikte ve 3 milimetre kalınlığındaki galvaniz tellerden örülmüş örgü tellerden oluşturulabilmektedir. Kullanılan kat sayısına göre yer sergilere nazaran oldukça fazla miktarda üzüm serilebilmekte ve birim alandan maksimum yararlılık sağlanabilmektedir. Örneğin 8 katlı bir sistemde yer sergilere göre birim alana 7 kat daha fazla üzüm serilebilmektedir.
raf Kuru üzüm kalitesi ve kuruma süresi yönünden diğer yüksek sistem sergilerden farklılık göstermemektedir. Fakat gölgelenme nedeniyle kuruyan üzümlerin yeşilimsi sarı renkte olması nedeniyle, kuruma sonunda kuru üzümlerin yerde güneşte açık bırakılarak yeşil rengin sarıya dönüşümü sağlanmalıdır. Diğer tel sergi sistemlerine nazaran maliyeti daha yüksektir.
Bütün kurutma sistemlerinde, kurumanın sona erdiğini laboratuvar şartlarında belirlenebilen maksimum % 15 nem seviyesine göre veya pratik olarak avuç içine alınarak sıkılan üzümlerin bırakıldığında kolayca dağılması şeklinde tespit edilebilmektedir. Kuruyan üzümler tahta tırmıklarla salkım iskeletlerinden kabaca ayrılırlar. Üzümler sabahları çiğ kalktıktan sonra küçük yığınlar halinde toplanır, gölge bir yere taşınarak çöplerinden ayrılır. Ayrıca içindeki taş, toprak gibi yabancı maddeler ve iyi kurumamış taneler ayrılır. Bu amaçla üzüm savurma makinaları da kullanılabilir. Böylece üzümler hem çöplerinden ayrılır, hem de kısmen sınıflandırılır. Daha sonra üzümler 50-100 kg lık çuvallara konularak satışa sunulur.
KAYNAKLAR

Ağaoğlu, Y.S., 1999. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Asma Biyolojisi) Kavaklıdere Eğitim Yayınları No:1, 205 sf.,           Ankara.
Anonim, 2014. T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü 2013 Yılı Çekirdeksiz Kuru                Üzüm Raporu.
Anonim, 2014. Ege İhracatçılar Birliği Web Sitesi, Erişim Tarihi: 08.11.2014.                                                                         (http://www.egeliihracatcilar.com/StandartRaporlar/4_20130831.asp)Anonim, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu Web Sitesi, Erişim Tarihi : 0811.2014. (http://www.tuik.gov.tr)(http://www.egeliihracatcilar.com/Standart
Raporlar/4_20130831.asp).TUİK 2013). Asma biyolojisi, Genel           bağcılık