logo
bitkibes
biatkikor
esnaf
klntsz-gida
expert
bagclik
whatssapp
viber
messenger
telegram
tango
hongouts
imo
line
skype
azar
wechat
tictoc
face_sayfamz
twitter_sayfamiz
google_sayfamiz
youtube_kanalimiz
instagram_sayfamiz
swarm
sosmedbiz-takiptekal
disqus
linkedin_sayfamz
pinteres
snapchat_sayfamz
tumblr
foursquare_sayfamiz
ÜRETİM
üzüm
zeytink
redglob
kuru-üzüm
cilekk
kapuz
yaprak
zeytin_yagik
pekmezk
cilek-recelik
domates_salca
seftali
erik
koruk-suyuk
kavun
semiz_otu
marul
biber
ispanak
nane
sarap
k1
k2
k3

 

 

YETİŞTİRİCİLİK
yerfısıtıgı
acur
armut
avakado
ay_cicegi
ayva
badem
bakla
bamya
bezelye
brokoli
bugday
celtik
ceviz
enginar
fasulya
findik
gl
hashas
havuc
hiyar
incir
kabak
soya
kayisi
kereviz
kivi
layana
limon
mercimek
misir
muz
nar
nohut
pamuk
patates
patlican
pazi
pirasa
sarimsak
seker_pancari
sogan
kiraz
yenidunya

 

 

admin1
Ekleyen - Ahmet Can Durmuş
ad2

HIYAR YETİŞTİRİCİLİĞİ

Hıyar sıcağı seven bir bitki olmasına karşın hava sıcaklığının 35 Cnin üzerinde uzun süre devamı, bitkilerin gelişmesini ve mahsul verme gücünü azaltır. En uygun sera içi sıcaklık 25-28 C. Hıyarın meyve bağlaması için gerekli olan en düşük sıcaklık 15 0C olarak verilmekte ise de, 12 C nin altına düşürülmemesi genel bir tavsiyedir. Bu derecenin altında üretim yapılmak isteniyorsa seraların ısıtılması gerekir. Vejetasyon döneminde bitki için uygun nem % 70-80 dir. Orantılı nemin % 50 nin altına ve % 90 ın üzerine çıkması halinde nem ayarlamasını yapmak gerekir.

SERADA DİKİM
Hıyar fideleri 4. yaprak meydana geldiğinde fazla bekletilmeden hazırlanmış olan fide dikim yerlerine tek sıra olmak üzere sıra üzeri ve sıra arası 40 x 75 cm. mesafelerle dikilmelidir. Fidelerin dikimi esnasında toprak nemi (tav) yeterli olmalıdır. Dikim, havanın serin olduğu saatlerde yapılmalıdır.

ÇAPALAMA
Seraya dikilen fideler gelişmeye başlayınca bir hafta içinde birinci çapa, ondan bir süre sonra ikinci çapa yapılmalıdır. Bitkinin toprakla birleştiği kök boğazında kökler teşekkül etmeye başlayınca da boğaz doldurması yapılmalıdır.

ASKIYA ALMA
Hıyarlar 10-15 cm. boylanınca dip kısmından ileride bitkiyi boğmayacak şekilde genişçe olmak şartıyla bir düğüm atılır ve diğer tepedeki tele bağlanarak yapılır.

BUDAMA
Bitki boyu 30 cm. oluncaya kadar oluşan meyvelerin ve koltukların tamamı kesilmelidir. Bu dönemde bitkinin meyve vermesine müsaade edilmeyerek, alınan besin elementlerinin sadece bitkinin gelişmesi için harcamasını sağlamak gerekir. Yetiştirme sezonu boyunca bitkide oluşan tüm yaprak koltukları koparılırken ana gövdede de oluşan çiçeklere dokunulmamalıdır.

SULAMA
Sulama zamanının tayininde bitki yaprakların pörsümesi ve yaprak koltuklarının kolayca koparılamaması esas alınırken,bitkiye verilecek su miktarını tayininde ise; iki meme arasında bitki kök derinliğinde açılan çukurda su sızıntısı görülmesi esas alınmaktadır. Seralarda yaygın olarak uygulanan damla sulama metodu, bitkinin günlük su ihtiyacına günlük olarak cevap verebilmesi yanında, sulama ile gübrelemenin de birlikte yapılmasını mümkün kılmaktadır.

HIYAR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ BESİN NOKSANLIKLARI, BELİRTİLERİ, GİDERİLMESİ, GÜBRELEMESİ
Üst Gübrelemeye Ne Zaman Başlanmalı ve Ne Kadar Verilmeli?

Toprak yapısına ve hava şartlarına göre değişirse de, genellikle ilk meyvelerin görülmesinden itibaren başlamak uygundur. Bitkinin gelişmesine ve mahsul yüküne göre sulamalarla birlikte 4 taksitte 1 dekara toplam 20 kg. Potasyum Nitrat, 16 kg. Amonyum Nitrat ve 3 kg. Magnezyum Nitrat verilmelidir. Bitkinin mikro element ihtiyacını karşılamak için mikro element ağırlıklı yaprak gübreleri kullanılmalıdır. Damla sulama sistemi ile uygulanacak gübre miktarları, uygulanacak su miktarı ile orantılıdır. Genel tavsiye, her 1 litre suyun içinde ortalama 0,3 gram saf NPK bulunması şeklindedir.

HASAT
Hasat her gün bıçakla yapılmalı, meyveler asılarak kopartılmamalıdır. Sıcak dönemlerde hasat sabah erken veya akşam saatlerinde yapılmalıdır. Hasada gelmiş meyveler vaktinde toplanmalıdır. Aksi takdirde üstte meyve tutumu engellenecektir.

HIYAR HASTALIK ve ZARARLILARI

Kök Boğazı Yanıklığı Hastalığı ( Phytophthora Capsici)
Kabakgillerde Külleme Hastalığı (Erysiphe Cichoracearum, Sphaerotheca Fuliginea)
Hıyar Yaprak Lekesi (Ulocladium Cucurbitae)
Kabakgillerde Antraknoz (Colletotrichum Orbiculare)
Kabakgillerde Mildiyö Hastalığı (Pseudoperonospora Cubensis)
Sebze Fidelerinde Kök Çürüklüğü (Çökerten) Hastalığı
(Phythium Spp.,Rhizoctonia Spp., Fusarium Spp.,Alternaria Spp., Sclerotinia Spp.)
Sebzelerde Beyaz Çürüklük (Sclerotinia Sclerotiorum)
Sebzelerde Kurşuni Küf Hastalığı (Botrytis Cinerea)
Hıyar Köşeli Yaprak Lekesi (Pseudomonas Syringae Pv.Lachrymans)
Hıyar Mozaik Virüsü (Cucumber Mosaic Cucumovirus- Cmv)
Karpuz Mozaik Virüsü (Watermelon Mosaic 2 Potyvirus- Wmv-2)
Kabak Mozaik Virüsü (Squash Mosaic Comovirus-Sqmv)
Kabak Sarı Mozaik Virüsü (Zucchini Yellow Mosaic Potyvirus-Zymv)

Sebzelerde Beyazsinek
   Tütün Beyazsineği (Bemisia Tabaci)
    Sera Beyazsineği (Trialeurodes Vaporariorum)

Sebzelerde Danaburnu (Gryllotalpa Gryllotalpa)
Sebzelerde Thripsler
Sebzelerde Sarı Çay Akarı (Polyphagotarsonemus Latus)
Sebzelerde Yaprakbitleri
Yaprak Galeri Sinekleri (Liriomyza Trifolii, L. Bryoniae, L Huidobrensis, Phytomyza Horticola)
Kırmızı örümcekler
Sebzelerde Yaprak Pireleri (Empoasca Decipiens Paoli, Asymmetrasca Decedens (Paoli)
Karpuz Telli böceği (Henosepilachna Elaterii )
Kavun Kızıl Böceği (Rhaphidopalpa Foveicollis )
Tohum Sineği (Delia Platura)
Sebzelerde Pamuk Yaprak kurdu (Spodoptera Littoralis, S. Exiqua (Boisd.) (Lepidoptera: Noctuidae)
Kök Ur Nematodları (Meloidogyne Spp.)