logo
bitkibes
biatkikor
esnaf
klntsz-gida
expert
bagclik
whatssapp
viber
messenger
telegram
tango
hongouts
imo
line
skype
azar
wechat
tictoc
face_sayfamz
twitter_sayfamiz
google_sayfamiz
youtube_kanalimiz
instagram_sayfamiz
swarm
sosmedbiz-takiptekal
disqus
linkedin_sayfamz
pinteres
snapchat_sayfamz
tumblr
foursquare_sayfamiz
ÜRETİM
üzüm
zeytink
redglob
kuru-üzüm
cilekk
kapuz
yaprak
zeytin_yagik
pekmezk
cilek-recelik
domates_salca
seftali
erik
koruk-suyuk
kavun
semiz_otu
marul
biber
ispanak
nane
sarap
k1
k2
k3

 

 

YETİŞTİRİCİLİK
yerfısıtıgı
acur
armut
avakado
ay_cicegi
ayva
badem
bakla
bamya
bezelye
brokoli
bugday
celtik
ceviz
enginar
fasulya
findik
gl
hashas
havuc
hiyar
incir
kabak
soya
kayisi
kereviz
kivi
layana
limon
mercimek
misir
muz
nar
nohut
pamuk
patates
patlican
pazi
pirasa
sarimsak
seker_pancari
sogan
kiraz
yenidunya

 

 

admin1
Ekleyen - Ahmet Can Durmuş
ad2

"asmanın çoğaltılması"

 

Asmalar başlıca iki yolla çoğaltılır;

  • Eşeyli (tohumla)
  • Eşeysiz

TOHUMLA (EŞEYLİ) ÇOĞALTMA

• Asmalar biyolojik olarak yabancı döllenmeleri nedeniyle, tohumdan elde edilen bitkiler çok yüksek oranda alındıkları bitkiden farklı özelliklere sahiptir.
• Bu nedenle tohumla çoğaltma bağcılıkta pratik bir değer taşımamaktadır.
• Ancak “Melezleme Islahında” tohum, çoğaltma materyali olarak kullanılır.

VEJETATİF (EŞEYSİZ) ÇOĞALTMA
• Bağcılıkta yaygın olarak kullanılan eşeysiz çoğaltma yöntemleri çelik, aşı, daldırma ve doku kültürü ile çoğaltmadır.

ÇELİKLE ÇOĞALTMA
• Asma çeliği: • Uygun koşullar sağlandığında kök ve sürgün oluşturarak yeni bir asma oluşturma yeteneğine sahip herhangi bir gövde, sürgün, dal, kök ve yaprak parçasıdır.
• Bağcılıkta çelik denildiğinde genellikle asmanın bir yaşlı dal parçaları anlaşılır
Asmanın bir yaşlı dallarından hazırlanan çelikler:
• Filoksera ile bulaşık olmayan ya da zaralının etkili olamadığı alanlarda doğrudan “yerli asma fidanı” üretiminde
• Filoksera ile bulaşık alanlarda aşısız ve aşılı asma fidanı üretiminde anaç (aşılanabilir anaçlık çelik) ve kalem olarak kullanılmaktadır

ÇELİK ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK KONULAR

• Çelik alınacak omcanın seçimi: Çelikler sağlıklı ve kuvvetli gelişme gösteren omcalardan alınmalıdır
• Çelik alma zamanı: Omcalar dinlenme halindeyken
• Çelik alınacak bir yaşlı dalın özellikleri: Normal gelişmiş, boğum araları anaç ve çeşide özgü normal uzunlukta olan dalların, orta kısmından çelik hazırlanmalıdırasiile

AŞI İLE ÇOĞALTMA
• Aşı, eşeysiz iki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi gelişmesini sağlamaktır. Aşılı bir bitkinin toprak üstü kısmını, yani tacını oluşturan kısmına kalem veya çeşit; kök sistemini oluşturan kısmına anaç denir.

 

BAĞCILIKTA AŞILAMANIN AMAÇLARI
1. Vitis vinifera türüne ait üzüm çeşitlerinin filoksera ve nematodlara dayanıklı anaçlar üzerinde yetiştirilmesi
2. Karışık çeşitlerle kurulu bir bağda çeşit saflaştırma 3. Çeşit değiştirme (çevirme) “kurulu bağ ve bahçelerde çeşitlerin değiştirilmesi”
4. Filoksera ve nematodlarla bulaşık alanlarda yeni elde edilmiş veya nadir bulunan üzüm çeşitlerinin çoğaltılması
5. Uygun anaçlar kullanılarak kuraklığa, kirece ve tuzluluğa dayanıklı bir kök sisteminin oluşturulması
AŞIDA BAŞARIYI ETKİLEYEN ETMENLER
1. Anaç ve kalem arasında uyuşmazlık olmamalıdır
2. Kullanılan materyalin (özellikle kalem) genç olması (bir yaşlı dal yada yeşil sürgün)
3. Anaç ve kalemin sağlıklı olması
4. Anaç ve kalemin kambiyum dokularının mümkün olduğu kadar geniş bir yüzeyde çakışması
5. Anaç ve kalemin kaynaşması tamamlanana kadar kalemin anaca sıkıca tutturulması
6. Aşıdan sonra aşı yerinde kallus oluşabilmesi için uygun sıcaklık nem ve havalanma koşullarının sağlanması

BAĞDA AŞILAMA TEKNİKLERİ
• Kullanım: Çeşit değiştirme
• Zaman: İlkbaharda omcalara suyun yürüdüğü, ancak gözlerin henüz kabarmadığı dönem.
• Kalem aşıları

    • Yarma aşı
    • Kakma aşı Göz aşıları
    • Yongalı göz aşısı

asilama

asilama2

MAKİNE İLE AŞILAMA
Bağcılıkta, aşılı asma fidanı üretiminde kullanılır. Bu amaçla değişik şekillerde aşı kesiti açarak kalem ve anacı birleştiren aşı makineleri kullanılmakla birlikte, en yaygın olarak kullanılan omega (Ω) harfi biçiminde aşı kesiti açan makinelerdir. Bu makinelerle saatte 500-800 aşı yapılabilir.
AŞILI ASMA FİDANI ÜRETİMİ
1. Makine ile, anaç damızlık parsellerinden alınan ve gözleri köreltildikten sonra 35-40 cm uzunluğunda hazırlanan 6-12 mm kalınlığındaki anaçlık çelikler üzerine kalem damızlık parsellerinden alınan tek gözlü kalemler aşılanır. 2. Aşı yeri parafinlendikten sonra uygun sıcaklık (25-30oC), nem (%85-90) ve havalandırma koşullarında katlanarak aşı yerinde kaynaşma sağlanır. 3. Aşılı çelikler fidanlıklarda köklendirilerek açık köklü, seralarda köklendirilerek kaplı aşılı asma fidanları üretilir.

asilama3

Bağcılıkta daldırma yerli bağlarda boş kalan yerlerin doldurulması ve çelikleri köklendirilemeyen Vitis rotundifolia çeşitlerinin çoğaltılmasında kullanılır
Yerli bağlarda boş kalan yerlerin doldurulması: Bu amaçla “basit daldırma” yöntemi uygulanır. Çelikleri zor köklenen Vitis rotundifolia çeşitlerinin çoğaltılmasında Basit daldırma, hendek ve tepe daldırma yöntemleri ile çoğaltma yapılabilir

DOKU KÜLTÜRÜ İLE ÇOĞALTMA
In Vitro Mikro Çoğaltma: Çok küçük eşeysiz bitki dokularının, dezenfekte edildikten sonra, aseptik koşullarda ve yapay besi ortamlarında çoğaltılmalarıdır. Bu amaçla en yaygın olarak kullanılan dokular sürgün ucu meristemleridir. Bu nedenle, söz konusu yöntemler Sürgün Ucu Kültürü veya Meristem Kültürü olarak bilinir.

DOKU KÜLTÜRÜ İLE ÇOĞALTMANIN FAYDALARI
1. Virüs ve Virüs Benzeri Organizmalardan Ari Bitki Eldesi:
2. Klonal mikroçoğaltma
3. Bitki Karantinasında Kolaylık
4. Asma Gen Kaynaklarının Korunmasında Kolaylık

doku